Tumora phyllodes mamară: Ce trebuie să știi

Posted by

Cancerul mamar este una dintre cele mai comune forme de cancer la femei, dar există și alte afecțiuni ale sânului care pot ridica îngrijorări. Tumora Phyllodes mamară este una dintre acestea, fiind o afecțiune rară și adesea mal înțeleasă. În acest articol, vom explora ce este tumora Phyllodes mamară, cum se diagnostichează și care sunt opțiunile de tratament.

Ce Este Tumora Phyllodes Mamară?

Tumora Phyllodes mamară este o tumoră rară care se dezvoltă în țesutul sânului. Această tumoră se dezvoltă în conductele mamare și în țesutul conjunctiv al sânului. Cea mai mare parte a tumorilor Phyllodes sunt benigne (non-canceroase), dar într-un procent mic de cazuri, ele pot fi maligne (canceroase).

Tumorile Phyllodes au un aspect caracteristic sub microscop, cu celule care amintesc de frunze. Aceasta este originea numelui lor, deoarece „Phyllodes” înseamnă „frunze” în limba greacă.

Simptome și Diagnosticare

Simptomele tumorii Phyllodes mamară pot varia, dar unele dintre semnele comune includ:

 • O masă sau o umflătură în sân care poate crește rapid în dimensiune.
 • Durere sau sensibilitate în zona sânului afectat.
 • Schimbări ale formei sau aspectului sânului.
 • Piele întinsă sau roșie pe sân.

Diagnosticul tumorii Phyllodes implică de obicei următoarele etape:

 1. Examen fizic: Medicul va efectua un examen fizic al sânului și va evalua orice umflături sau mase.
 2. Imagistică: Imaginile mamografice sau ecografiile pot fi utilizate pentru a vizualiza tumorile și pentru a determina dimensiunea și aspectul lor.
 3. Biopsie: Pentru a confirma diagnosticul și pentru a determina dacă tumorile sunt benigne sau maligne, se efectuează o biopsie. Aceasta implică prelevarea unei mostre de țesut din tumoră pentru analiză sub microscop.

Clasificarea Tumorilor Phyllodes

Tumorile Phyllodes sunt adesea clasificate în trei categorii principale, în funcție de aspectul lor sub microscop:

 1. Benigne: Tumorile benigne Phyllodes sunt cele mai comune și nu sunt considerate canceroase. Cu toate acestea, ele pot crește în dimensiune și pot necesita îndepărtarea chirurgicală.
 2. Limitele Marginale: Aceste tumori au caracteristici la limita dintre cele benigne și cele maligne. Unele dintre ele pot deveni maligne în timp și necesită monitorizare atentă sau îndepărtare chirurgicală.
 3. Maligne: Tumorile maligne Phyllodes sunt rare, dar sunt considerate cancer de sân. Ele pot răspândi celule canceroase în alte părți ale corpului și necesită tratament prompt și agresiv.

Tratamentul Tumorilor Phyllodes

Tratamentul tumorilor Phyllodes depinde de clasificarea lor și de stadiul bolii. Opțiunile de tratament pot include:

 • Chirurgie: Pentru tumorile benigne, îndepărtarea chirurgicală a tumorii și a țesutului înconjurător poate fi suficientă. Pentru tumorile maligne, poate fi necesară îndepărtarea unei părți mai mari a sânului sau chiar mastectomia.
 • Radioterapie: Unele cazuri de tumori maligne Phyllodes pot necesita radioterapie pentru a distruge celulele canceroase rămase după intervenția chirurgicală.
 • Chimioterapie sau Terapie Țintită: În cazurile rare în care tumorile Phyllodes s-au răspândit în alte părți ale corpului, chimioterapia sau terapia țintită pot fi opțiuni de tratament.

Prognostic și Supraveghere

Prognosticul pentru tumorile Phyllodes depinde de tipul lor și de stadiul la diagnostic. Majoritatea tumorilor benigne Phyllodes au un prognostic bun și nu se răspândesc în alte părți ale corpului. Cu toate acestea, în cazurile de tumori maligne Phyllodes, supraviețuirea poate fi mai scăzută, mai ales dacă cancerul s-a răspândit.

Supravegherea regulată și comunicarea strânsă cu medicul dumneavoastră sunt esențiale în gestionarea tumorilor Phyllodes. Este important să urmați instrucțiunile medicului în ceea ce privește monitorizarea și tratamentul, pentru a gestiona eficient această afecțiune rară a sânului.

Concluzie

Tumorile Phyllodes mamară sunt o afecțiune rară a sânului care poate ridica îngrijorări și întrebări pentru femeile diagnosticate cu ele. Este esențial să căutați îngrijire medicală de la un specialist în cancer de sân și să vă informați în mod corespunzător despre opțiunile de tratament și prognosticul asociat cu această afecțiune. Cu diagnosticarea și tratamentul adecvat, multe femei pot avea un prognostic pozitiv și pot gestiona cu succes tumora Phyllodes mamară.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *